JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
17. Januar 2021., 10:39
Oblačno.
Oblačno.
-9°C
 

“Tretman dijabetesnog stopala”: Komplikacije spriječiti edukacijom i prevencijom

d-stopalod-stopalo-1d-stopalo-2

Šećerna bolest (dijabetes) predstavlja globalnu epidemijsku bolest 21. vijeka, a trenutno je u većini razvijenih zemalja četvrti po redu uzročnik smrtnosti.

Komplikacije ove bolesti na donjim ekstremitetima su najčešći razlog hospitalizacije pacijenata, a „dijabetesno stopalo“ se manifestuje na način da usljed visokih vrijednosti šećera u krvi dolazi do propadanja tkiva i drugih komplikacija, koje nerijetko završavaju amputacijom. Međutim, smatra se da čak do 85% dijabetesnih amputacija moguće spriječiti ukoliko se pacijenti aktivno uključe u kontrolu vlastite bolesti. Kako zbog oštećenja krvnih sudova i živaca stopala postepeno postaju neosjetljiva i pacijenti ne primjete na vrijeme da imaju problem, stručnjaci ističu značaj redovnog pregleda i samopregleda stopala.

 Da bi se problem komplikacija dijabetesa na stopalu stavio pod kontrolu radi se i na povećanju znanja i standardizaciji pristupa za prevenciju i tretman dijabetesnog stopala kod medicinskih radnika, zbog čega je danas održana edukativna radionica u derventskom Domu zdravlja, prva takva u nizu. 

Naime, radionica pod nazivom „Prevencija i tretman dijabetesnog stopala“ se provodi po međunarodnom programu Korak po Korak – SbS (Step by Step) i namijenjena je timovima porodične medicine i centarima za fizikalnu medicinu.

Edukacija se provodi u sklopu projekta „Unapređenje prevencije i tretmana dijabetesnog stopala u Republici Srpskoj“ i finansira ga Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

– FZO RS svake godine finansira projekte prevencije masovnih nezaraznih bolesti, a ove godine finansiramo pet takvih projekata. Zavod „Dr Miroslav Zotović“ provodi ovaj četveromjesečni projekat, kojim je obuhvaćena većina domova zdravlja, a u kojima će se održavati radionice kako bi se medicinsko osoblje i pacijenti upoznali sa prevencijom i načinom na koji se prepoznaju visokorizični slučajevi kod kojih se mogu razviti komplikacije „dijabetesnog stopala“. Cilj nam je preventivno djelovanje, kako bi medicinsko osoblje i sami pacijenti što ranije prepoznali stepen razvoja bolesti, da bi se izbjegla hospitalizacija i amputacija, dakle poboljšao kvalitet života, rekla je dr Jelena Petković Dabić, koordinator projekta.

Edukatori na radionicama su doktori i medicinske sestre koji su stekli međunarodni sertifikat programa Korak po Korak – SbS (Step by Step) iz banjalučkog Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

– Naša ustanova se decenijama bavi rehabilitacijom nakon amputacija, a najveći broj ih je uzrokovano dijabetesom. Najveći broj takvih amputacija, između 40 i 80 procenata, započinje ranicom na stopalu osobe koja ima dijabetes. Ovaj projekat ima tri segmenta, i to edukaciju zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ujednačavanje stavova sa onima na sekundarnom i tercijarnom nivou, zatim dostupnost literature, s obzirom da je naša ustanova prevela smjernice Međunarodne radne grupe za „dijabetesno stopalo“, i trećeg dijela, koji se odnosi na edukaciju pacijenata. Njega i briga o stopalima kod dijabetičara je ključna za sprječavanje komplikacija, rekla je Nataša Tomić, ljekar-fizioterapeut Zavoda „Dr Miroslav Zotović“.

Značaj edukacije pacijenata u sprječavanju komplikacija „dijabetesnog stopala“ istakla je i medicinska sestra Zavoda Dijana Kojić, koja je naglasila da taj proces mora biti stalan i razumljiv pacijentu, da bi dijabetičari prihvatili nove navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti, dok je direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran izrazio zadovoljstvo sprovođenjem radionice u našem gradu.

– Kada je u pitanju dijabetes, broj oboljelih stalno raste. Nama je bitno da budemo dio ovakvih projekata, te da budemo usaglašeni. To znači da naši doktori, naše sestre i timovi porodične medicine tačno znaju šta im je raditi i do kada, a onda da u najoptimalnijem trenutku šalju pacijente dalje gdje im mogu prižiti bolju pomoć. Dakle, vrlo bitno je da mi koordinišemo svoje poteze sa ljekarima iz Zavoda da bi pacijent u najboljem trenutku došao do njih, odnosno u neku drugu ustanovu, ukoliko je potrebno. Cilj je da mi prođemo edukaciju, usaglasimo poteze na svim novoima, pratimo svjetske trendove u liječenju ove bolesti i da na kraju naši pacijenti dobiju kvalitetnu i pravovremenu pomoć, istakao je Šaran.

Pretpostavlja se da od dijabetesa u BiH boluje više od 300.000 osoba.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>