JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
3. Decembar 2020., 23:42
Oblačno.
Oblačno.
3°C
 

SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

logo stomatol      Svjetski dan oralnog zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja (WOHD) se proslavlja  20. marta svake godine .

To je međunarodni dan koji slavi dobrobit zdravih usta širom svijeta, promoviše svijest o pitanjima vezanim za oralno zdravlje i opšti značaj dobre oralne higijene i starih i mladih.

To je dan kada ljudi treba da se zabave – dan koji treba da bude ispunjen aktivnostima zbog kojih ćemo se smijati, uz koje ćemo zapjevati!

Cilj SDOZ je da se podigne svijest i ohrabre pojedinci, porodice, zajednice i vlade da preduzmu mere da se smanji opterećenje koje uzrokuju oralne bolesti.

ZAŠTO SE  SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA ODRŽAVA 20.MARTA?

 Ovaj datum je izabran zato što:

  • djeca imaju 20 mliječnih zuba
  • starije osobe treba da imaju 20 prirodnih zuba  na kraju svog života
  • predstavljeno brojevima , mjesec ispred , to jest 3/20 – dobija se oralni status koji treba da imaju odrasli 32 zuba i 0 karijesa

 

ZAŠTO JE SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA ZNAČAJAN?

Svjetski dan oralnog zdravlja je značajan jer je 95%  stanovnika svijeta u opasnosti od nekog oblika bolesti zuba tokom života a mnoge od njih se mogu izbjeći uz povećanu podršku vlada, zdravstvenih udruženja i društva, kao i kroz programe finansiranja prevencije, otkrivanja oralnih bolesti i njihovog liječenja .

Radeći zajedno možemo ujediniti napore da spriječimo epidemiju karijesa, gingivalnih bolesti i gubitak zuba i da pomognemo svojim zajednicama u održanju zdravih zuba tokom života.

 

 Svjetski dan oralnog zdravlja 2018

 Tema“ Reci aaaa“(Say Ahh) je trogodišnja kampanja pokrenuta 2018. godine, počevši od „Think Mouth, Think Health“kao prve pod-teme.

Omogućuje vam da zadržite zdrava usta i pomažete u održavanju opšteg zdravlja i dobrobiti. Zdrava usta i zdravo tijelo idu ruku pod ruku..

Tema se usredotočuje na četiri glavne poruke:

            Oralno zdravlje je mnogo više nego lijep osmijeh

            Oralno zdravlje i opšte zdravlje imaju dvosmjerni odnos

            Usta se ne mogu izolovati od ostatka tijela

            Većina oralnih bolesti dijele zajedničke faktore rizika s drugim bolestima.

 

Služba za preventivnu i dječju stomatologiju prvi put je obilježila SDOZ .

Učenici Gimnazije sa tehničkim školama napravili su zanimljive plakate  sa za svoju školu i za vrtić  „Trol“ i na taj način dali svoj doprinos za poboljšanje oralnog zdravlja .

                                                         stomat1-1

 

                          stomat2-2

       DAN ORALNOG ZDRAVLJA 20.03.2018. PLAKAT NAPRAVILI UČENICI IV a GIMNAZIJE ALEKSANDRA BOGOSAVAC,MAJA SIMIĆ, ALEKSANDAR TEPIĆ

 

Djeca  najstarije grupe  sa iz Vrtića „Trol“ posjetili su ambulantu prevantine i dječije stomatologije i uz igru i smijeh učili o zdravim navikama i borbi protiv karijesa. Svako dijete je dobilo promotivni letak sa savjetima o oralnoj higijeni, kasnije su sa svojim vaspitačicama održali radionicu u vrtiću o nicanju i zaštiti prvih stalnih molara. Našu ambulantu su ukrasili svojim plakatom i buketom cvijeća koji su izradili sa tetama u vrtiću .

       stomat3-3  stomat4-4

 

       stomat5-5 stomat6-6 stomat7-7

 

      stomat10-10 stomat11-11 stomat12-12 stomat13-13

       stomat14-14

 

 

 

      stomat8-8  stomat9-9

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>