JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
4. Decembar 2020., 0:05
Oblačno.
Oblačno.
3°C
 

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja

 Ove godine 10. oktobra po 25. put obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)  je 1992. godine započela obilježavati Svjetski dan mentalnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovoj promociji te podstakla na ulaganje u mentalno zdravlje.

Tema ove godine je Mentalno zdravlje na radnom mjestu

Radno mjesto i posao koji radimo su veliki dio našeg života te utiču i na naše zdravlje. Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se  mentalno zdravlje potpuno izgubi iz vidokruga. Podaci SZO ističu depresiju kao jednu od vodećih uzroka bolesti i invaliditeta u svijetu. Depresija je bolest koja sa sobom često nosi manjak produktivnosti  i nesposobnosti za rad.

Mentalno zdravlje mnogo je više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća. SZO ga je definisala kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban doprinositi zajednici. Iz ove definicije jasno je vidljivo koliko dobro mentalno zdravlje utiče na posao, ali ne smijemo zaboraviti kako i posao često utiče na mentalno zdravlje. Jedan od najvećih problema je stres na radu. Prema dostupnim podacima istraživanja , stres na radu je drugi najčešće prijavljivani zdravstveni problem povezan s radom u Evropi.

Radno mjesto je, uz porodicu i školu, jedna od tri primarne društvene zajednice te time i jedna je od najvažnijih socijalnih odrednica zdravlja. Zdravo radno okruženje preduslov je socijalnog, mentalnog i fizičkog zdravlja, a zdrav radno aktivan čovjek je preduvjet društvenog opstanka. Investicija u zdravlje, investicija je u produktivnost i razvoj zajednice te u ekonomski i socijalni napredak i blagostanje. Unaprjeđenjem zdravlja na radnom mjestu radnici su produktivniji, smanjuje se stopa bolovanja, smanjuje se broj odlazaka u prevremenu penziju te se povećava ekonomija. Promocija primjene zdravijih tehnologija i procesa rada te proizvoda koji su zdraviji, štiti se ne samo zdravlje radnika, već i potrošača i naše prirodne okoline.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>