JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
17. Januar 2021., 10:46
Oblačno.
Oblačno.
-9°C
 

Svjetski dan hepatitisa

Svjetski dan hepatitisa

Od 2010. godine 28. jul se obilježava kao Svjetski dan hepatitisa. Moto ovogodišnje kampanje je „ Eliminišimo hepatitis“.

 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacje 2015. godine sa hroničnim virusnim hepatitisom u Svijetu je živjelo 325 miliona ljudi, a od posljedica ove bolesti umrlo je 1,34 miliona ljudi. Većina oboljelih su stanovnici nerazvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

 Virusni hepatitisi su akutna ili hronična oboljenja jetre uzrokovana virusima hepatitisa A,B,C,D i E. Virusi hepatitisa A i E se prenose prljavim rukama, zagađenom hranom i vodom. Virusi hepatitisa B,C i D se prenose kontaktom sa krvlju inficirane osobe, njenim sekretima i ekskretima. Najčešći način prenošenja ovih infekcija je bila transfuzija krvi i krvnih derivata u periodu dok se krv dobrovoljnih davalaca nije testirala na prisustvo virusa hepatitisa. Danas su najčešći vidovi prenosa:

  • upotreba nesterilnog pribora od strane korisnika intravenskih droga
  • povrede oštrim predmetima na kojima se nalazi krv inficiranih osoba
  • sa majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja
  • nezaštićeni seksualni kontakti

Većina infekcija virusima hepatitisa A i E protiče kao akutno oboljenje jetre sa potpunim oporavkom. Izuzetak su trudnice kod kojih oboljenje može imati veoma ozbiljan tok.

 Infekcije virusima hepatitisa B,C i D najčešće se ne prepoznaju u akutnoj fazi. Kod 5-90% inficiranih virusom hepatitisa B razvija se hronični hepatitis, koji kod 20-30% oboljelih prelazi u cirozu ili karcinom jetre. Infekcija virusom hepatitisa C dovodi do hroničnog hepatitisa kod 55-80% inficiranih, od kojih 15-30% dalje razvije cirozu ili karcinom jetre.

U prevenciji hepatitisa A i E značajna je upotreba higijenski ispravne vode za piće, pripremu hrane i održavanje higijene, izgradnja adekvatne kanalizacione mreže i održavanje higijene ruku nakon upotrebe toaleta i prije kontakta sa hranom.

 Prevencija virusnih hepatitisa B,C i D podrazumijeva:

  • testiranje krvi dobrovoljnih davalaca na prisustvo virusa
  • vakcinaciju protiv hepatitisa B
  • upotrebu sterilnog pribora i instrumenata u zdravsvu i kozmetologiji
  • upotrebu zaštitne opreme ( maski, rukavica, mantila)
  • sigurne seksualne kontakt- upotreba prezervativa
  • izbjegavanje korištenja tuđih brijača, četkica za zube, makaza i sl.

Terapija hroničnih virusnih hepatitisa je veoma skupa. Postoje razni protokoli koji se koriste za liječenje u zavisnosti od karakteristika samih virusa, ukupnog zdravstvenog stanja pacijenata i finansijskih sposobnosti države i samih pacijenata da snose troškove liječenja.

U Republici Srpskoj unazad nešto više od godinu dana pacijenti oboljeli od hroničnog hepatitisa C liječe se najnovijom antivirusnom terapijom. Dosadašnja iskustva iz cijelog svijeta su pokazala da kod 90% pacijenata koji su ovu terapiju primali 12 nedelja dolazi do potpunog gubitka virusa iz krvi. Procjenjuje se da bi poboljšanjem dostupnosti terapije za oboljele od hroničnih hepatitisa u periodu od 2015. do 2030. godine moglo biti spašeno sedam miliona ljudskih života. Hronični virusni hepatitis B liječi se prema odgovarajućim protokolima, ali ni jedno za sada dostupno liječenje ne može dovesti do eliminacije virusa iz organizma.

 Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije tek 5% osoba inficiranih virusom hepatitisa C zna da je zaraženo. Svaka inficirana osoba je izvor zaraze za svoju okolinu. Zato se preporučuje da se uvijek pridržavamo osnovnih mjera prevencije.

Svaka osoba treba da se upozna sa problemom hepatitisa, procijeni svoj rizik, testira se i ukoliko je inficirana da se liječi. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>