JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
17. Januar 2021., 9:49
Oblačno.
Oblačno.
-9°C
 

M I G R E N A 

Migrena je jedna od najčešćih glavobolja. Javlja se u napadima, između kojih nema tegoba. Procenjuje se da 12% odraslih boluje od migrene, najviše u četvrtoj i petoj deceniji života. Žene tri puta češće oboljevaju od muškaraca. Prvi napad je najčešće između 15. i 25. godine. U starijem dobu napadi se proređuju i slabe, ili skroz prestaju. 
Uzrok migrene nije u potpunosti poznat. Spada u primarne glavobolje. Zna se da napad mogu isprovocirati psihički stres, nedostatak sna, iscrpljenost, promjene nadmorske visine, hormonske promjene ( česta pojava u vrijeme, te neposredno prije ili poslije menstrualnog krvarenja); hrana bogata serotoninom ( čokolada, orasi, crno vino, stari sir), kofein, konzervansi i aditivi u hrani. Postoji i genetska predispozicija.
Tipični migrenski napad traje od 4h do maksimalno 3 dana. Bol je tipično pulsirajući, u 2/3 slučajeva boli pola glave (ali ne obavezno uvek ista polovina); bol je umjereno jak do vrlo jak. Fizičko opterećenje pojačava bol. Propratni simptomi se podnose isto toliko teško kao i sam bol: mučnina, do povraćanja, te preosjetljivost na svetlosne, zvučne i mirisne draži. Kod nekih ljudi napadu prethodi tzv aura. Najčešće su to vidne senzacije-svjetleće tačkice ili koncentrični krugovi, ali mogu biti i trnci, žmarci, pa i slabost pojedinih grupa mišića. Aura prethodi napadu 10-20 minuta, najviše jedan sat.
OBAVEZAN je pregled i praćenje od strane neurologa. Tretman migrene se sastoji u izbjegavanju provokativnih faktora, terapiji samih napada i profilaksi napada. Psihofizička relaksacija, izbjegavanje hrane bogate serotoninom, redovnost, svakodnevna umjerena fizička aktivnost. Postoji i psihoterapija bola. Lijekovi koji se koriste u terapiji napada su tzv ergotamin i triptani (Sumatriptan, nazalni sprej), ali i, u najskorije vreme pokazano, jednako korisna acetilsalicilna kiselina i takođe i dr. anlgetici iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lijekova ( pogotovo Paracetamol). Izuzetno je važno lek uzeti u samom početku bola ili aure. Odluka o uzimanju lijekova koji preveniraju napade ( kao što su  Propranolol, Flunarazin, neki triciklični antidepresivi i neki antiepileptic) zavisi od čestoće napada, dužine napada i postojanja pratećih neuroloških ispada.