JZU DOM ZDRAVLJA

PODRŠKA U RADU MEDICINSKIH SESTARA – TEHNIČARA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PODRŠKA RADU MEDICINSKIH SESTARA-TEHNIČARA U ZAJEDNICI U BIH 15.05.2020

Sredstvima Vlade Švicarske, Projekat jačanja sestrinstva u BiH  je  obezbjedio pomoć u  vidu  lične   zaštitne   opreme   i   dezinfekcionih   sredstava   za   patronažne sestre u 16 domova zdravlja. Organizovaće se i edukacija o specifičnim postupcima u vrijeme epidemije te psihološka podrška za medicinske sestre.

Značaj usluga koje pružaju  medicinske  sestre/tehničari  je tokom pandemije COVID-19  postao očigledniji nego ikada prije. Blizu 300 patronažnih sestara/medicinskih sestara- tehničara porodične medicine u zajednici u 16 opština koje podržava Projekat jačanja sestrinstva u BiH (ProSes), nastavljaju u kućnim posjetama  pružati  usluge  svojim  pacijentima, prvenstveno najugoženijim osobama. Da bi mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu tokom postojeće krize, neophodna im je adekvatna zaštita.

ProSes je obezbijedio jednokratnu pomoć u vidu zaštitne opreme u vrijednosti od 64.225 KM za patronažne sestre u 16 domova zdravlja sa kojima ima uspostavljenu saradnju, i to u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Derventi, Livnu, Mostaru, Odžaku, Stari Grad Mostar, Orašju, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu, Tuzli, Zenici i Vitezu. Paket zaštitne opreme uključuje zaštitna odijela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću, te sredstva za dezinfekciju ruku. Pored toga, projekat je nabavio i zaštitne vizire koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici (uz podršku USAID-ovog programa „Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative“ (BHRI)” koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM)).

Sva oprema biće isporučena domovima zdravlja od 15-22. maja 2020.godine.

I pored uloženog truda i doprinosa nadležnih institucija, postoji potreba za dodatnom zaštitnom opremom, jer svaka kućna posjeta zahtijeva korištenje novog kompleta opreme da bi se spriječilo potencijalno  prenošenje  virusa  iz  jednog  u  drugo  domaćinstvo  ili  u  dom  zdravlja. Adekvatnom zaštitom medicinskih sestara spriječava se mogućnost njihovog inficiranja i oboljevanja, koje bi moglo dovesti do  toga  da  nema  dovoljno zdravstvenih  radnika da se brinu o potrebama stanovništva.

Pandemija COVID-19 je novo iskustvo za zdravstvene radnike. Zbog toga, patronažnim sestarama će biti obezbijeđena edukacija putem video materijala i online obuke. Onima koji su iskazali potrebu, u narednom periodu pružiće se i psihološka podrška u saradnji sa Projektom mentalnog zdravlja u BiH.

Projekat jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža podršku relevantnim partnerima u oblasti regulisanja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja. Projekat finansira Vlada Švicarske a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevske univerzitetske bolnice.

Kontakt osoba:

Fondacija fami-Projekat jačanja sestrinstva u BiH, Ines Katić-Vrdoljak, +387 61 222 798, [email protected]

Saopstenje za javnost – podrka patronaznim medicinskim sestrama tokom pandemije COVID-19 -final

covid1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>