JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
17. Januar 2021., 10:05
Oblačno.
Oblačno.
-9°C
 

Obilježen Svjetski dan mentanog zdravlja

U Centru za mentalno zdravlje je u ponedjeljkak, 10. oktobra obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja. Stalni korisnici Centra su imali priliku da provedu dan sa osobljem sa kojim su razgovarali o različitim temama:  lijekovima, tegobama, odnosima u porodici, prisjetili se ranijih aktivnosti, predlagali nove. Naglasak ovogodišnjeg obilježavanja je stavljen na prepreke koje osobe sa teškoćama o oblasti mentalnog zdravlja imaju zbog njihove stigmatizacije i kako ih prevazići.zato ćemo napisati nekoliko rečenica o toj pojavi: Izraz stigmatizacija  danas znači negativno društveno obilježavanje određenih osoba ili čitave grupe, a što vodi u njihovu diskriminaciju. Sama riječ stigma je grčkog porijekla i u antička vremena je označavala biljeg koji se urezivao ili spaljivao na kožu robova, kriminalaca ili izdajnika, da bi ih označio kao osobe koje treba izbjegavati. Stigmatizacija osoba sa psihičkim poteškoćama je vrlo rasprostranjena, te one uz svoju bolest imaju i dodatni problem – stigmu koju im ta bolest donosi,  koja je nekad i veća prepreka od same bolesti.  Posljedice stigme su: društvena isključenost, strah, stid, ljutnja i frustracija, izbjegavanje liječenja, nepovjerenje, nezaposlenost, niži socioekonomski status, nisko samopouzdanje.

Istine o osobama oboljelim od psihičkih bolesti, nasuprot mitova: mnogi ljudi s teškim psihičkim poremećajima žive produktivan i ispunjen život, na svim nivoima. Te bolesti nisu rijetke u opštoj populaciji. Mali je broj osoba sa mentalnim bolestima koji su počinioci krivičnih djela-ništa više nego „zdrave osobe“.Podrška i rehabilitacija imaju veliki uticaj na njihove živote.

Nakon druženja sa korisnicima usluga , organizovan je drugi sastanak u okviru Kluba podrške porodicama oboljelih od mentalnih bolesti, gdje se sa članovima njihovih porodica razovaralo o mnogobrojnim aspektima podrške i liječenja oboljelog člana porodice, koja je najvažniji pomažući faktor pacijentu u čitavom sistemu njihove zdravstvene zaštite i nepohodna je svaka vrsta pomoći, edukacije i podrške.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>