JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
5. Decembar 2020., 18:48
Oblačno.
Oblačno.
10°C
 

Obilježen 14. Novembar, Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti

dijabetes 1     Dom zdravlja Derventa je i ove godine nizom aktivnosti obilježio 14. novembar,  Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti. U prostoru Hiper kort marketa, u periodu  od 11 do 18 časova građanima su na raspolaganju bili doktor porodične medicine i  medicinske sestre koji su mjerili pritisak, nivo šećera te preventivno upoznavali  pacijente sa ovom bolešću.

 U okviru obilježavanja dana borbre protiv šećerne bolesti u Domu zdravlja je  održano i predavanje za dijabetičare na temu „Njega dijabetskog stopala“.

 Preventivni rad doktora i medicinskih sestara te predavanje je imalo za cilj da se  stanovništvo upozna sa osnovnim informacijama o tome šta je to šećerna bolest i koji su razlozi za nastanak.

Procjene govore da u BiH više od 300.000 ljudi ima šećernu bolest, ali se strahuje da je brojka veća, budući da iskustva pokazuju da na jednog registrovanog dijabetičara dolazi još jedan koji ne zna da ima dijabetes.

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlječivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše trajno povišenim nivoom glukoze u krvi.

Uglavnom je uslovljen nasljednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora.

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, s prevalencom u stalnom porastu.

To je posljedica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost, alkoholizam, stres…

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>