JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
17. Januar 2021., 11:15
Oblačno.
Oblačno.
-8°C
 

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

 

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila. Ovogodišnja tema je zdravlje dostupno svima.Tim povodom Svjetska zdravstvena organizacija ističe značaj primarne zdravstvene zaštite i potrebu njenog jačanja. Dom zdravlja Derventa je nosilac primarne zdravstvene zaštite za područje Opštine Derventa. Jedan je od lidera u oragnizovanju i pružanju usluga primarne zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj. Zaposleni u Domu zdravlja su prvi u kontaktu sa pacijentom i njegovom porodicom. Imaju zadatak da edukuju stanovništvo o unapređenju zdravlja i prevenciji oboljenja, kao i da sveobuhvatno tretiraju svakog pacijenta. Za uspješno obavljanje zadataka potreban je stručan i kvalitetan kadar i materijalna sredstva, koje Dom zdravlja Derventa posjeduje.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja Dom zdravlja Derventa je 3.4.2019. godine ugostio mališane dvije starije vaspitno-obrazovne grupe vrtića Trol. Djeca su imala priliku da se upoznaju sa načinom rada u domu zdravlja, značajem vakcinacije i sanitarno-higijenskog nadzora nad osobama koje rade na određenim radnim mjestima, radom laboratorije, potrebom za održavanje lične higijene, sa posebnim osvrtom na higijenu zuba i zdravu ishranu, te vozilima za pružanje hitne medicinske pomoći. Dom zdravlja je u sklopu promocije zdravih stilova života, za mališane pripremio zdravu užinu, a dobili su na poklon i prigodne bojanke. Cilj posjete je: • unapređenje znanja, te formiranje stavova o zdravim stilovima života i oblikovanje pravilnih obrazaca ponašanja u najmlađem uzrastu • razbijanje strahova od vakcina, posjeta zubaru i vađenja krvi Ekipa higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Derventa je, u sklopu obilježavanja svjetskog dana zdravlja održala interaktivne radionice za učenike od prvog do četvrtog razreda OŠ „Đorđo Panzalović“ u Osinji na temu „Značaj lične higijene i pravilne ishrane u očuvanju zdravlja“. Radionice na istu temu su održane i za sve učenike koji pohađaju područne škole u Crnči, Gornjim Ceranima, Donjoj Osinji i Pojezni. Učenici su pokazali visok nivo znanja i kreativnosti.

Centar za mentalno zdravlje održao je niz edukacija o emocionalnoj pismenosti, nasilju na internetu i mentalnom zdravlju za učenike devetog razreda OŠ Nikola Tesla. Za učenike sedmog, osmog i devetog razreda Osnovne škole Todor Dokić u Kalenderovcima zaposleni u Centru za mentalno zdravlje održali su interaktivna predavanja na temu prevencije nasilja, mentalno zdravlje, emocionalne pismenosti i reproduktivno zdravlje.

Služba preventivne, dječije i opšte stomatologije je, povodom svjetskog dana zdravlja, održala edukacije za učenike šestog, sedmog, osmog i devetog razreda OŠ Đorđo Panzalović u Osinji, na teme „ Promocija i demonstracija oralne higijene“ i „ Upoznavanje se stomatološkim pojmovima: karijes, zubni kamenac, proteza, funkcija zuba…“. Tom prilikom su izvršeni i preventivni stomatološki pregledi učenika. Istaknut je značaj pravilne ishrane i oralne higijene za zdravlje zuba, ali i neophodnost redovnih stomatoloških pregleda. Specijalista dječije i preventivne stomatologije je održao edukaciju učenika devetog razreda Osnovne škole 19. April iz oblasti „Promocije i demonstracije oralne higijene i izračunavanja epidemioloških indeksa“. Izvršeni su i preventivni stomatološki pregledi, te su učenici upoznati sa rizicima koje nose neadekvatna ishrana i higijena zuba, kao i izbjegavanje redovnih stomatoloških pregleda.

Mališani uzrasta dvije do tri godine koji pohađaju PU „Trol“ su se družili sa specijalistom dječije i preventivne stomatologije. Demonstrirana im je pravilna tehnika pranja zuba i izvršeni preventivni stomatološki pregledi. Na ovaj način od najmlađeg uzrasta se djeca upoznaju sa značajem održavanja higijene usta i zuba i razijaju se strahovi od stomatoloških pregleda. Dom zdravlja Derventa u okviru svojih redovnih aktivnosti, pored pružanja kvalitetne i sveobuhvatne zdravstvene zaštite na primarnom nivou oboljelim pacijentima, veliku pažnju poklanja i promociji zdravlja i prevenciji oboljenja.

trol191 trol192

trol193 trol194

trol195 trol196

                                                        trol197

 

U Derventi                                                                                             Dr Milena Bjegović Đujić 

05.04.2019.                                                                                           Specijalista epidemiologije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>