JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
5. Decembar 2020., 18:33
Oblačno.
Oblačno.
10°C
 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HEPATITISA

 

 

 

Virusni hepatitisi su zapaljenska oboljenja jetre uzrokovana virusima hepatitisa A,B,C,D i E.

 

Virusi hepatitisa A i E uzrokuju akutna oboljenja koja se karakterišu povišenom temperaturom, slabošću, malaksalošću, mučninom, povraćanjem i žutom prebojenošću kože i sluzokoža. Najčešće nakon kraće bolesti dolazi do potpunog ozdravljenja. Izuzetak su trudnice kod kojih infekcija virusom hepatitisa E može dovesti do teških komplikacija. Prenose se prljavim rukama i zagađenom hranom i vodom. Osnovne mjere prevencije su snabdijevanje domaćinstava higijenski ispravnom vodom za piće, izgradnja kanalizacione mreže, održavanje lične higijene i higijenska priprema, serviranje i čuvanje hrane.

 

Virusi hepatitisa B i C uzrokuju zapaljenska oboljenja jetre koja često i mjesecima ne daju nikakve simptome. Smatra se da svega 5% zaraženih osoba zna za svoju bolest. Mogu imati i kliničku sliku nalik onoj kod hepatitisa A i E. Kod manjeg procenta zaraženih dolazi do potpunog ozdravljenja. Većina oboli od hroničnog hepatitisa koji kod oko trećine može preći u cirozu ili karcinom jetre.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da oko 325 miliona ljudi u Svijetu boluje od hepatitisa B ili C, a oko 1,3 miliona umre svake godine od posljedica ove bolesti. U Domu zdravlja Derventa tokom proteklih godinu dana registrovana su dva pacijenta oboljela od hroničnog virusnog hepatitisa B.

Virusi hepatitisa B i C prenose se kontaktom sa krvlju i tjelesnim tečnostima zaražene osobe. Najčešći vidovi prenosa su:

 • upotreba nesterilnog pribora od strane korisnika intravenskih droga
 • povrede oštrim predmetima na kojima se nalazi krv inficiranih osoba
 • upotreba nesterilnog pribora u zdravstvu i  kozmetologiji ( tetoviranje, pirsing, pedikir)
 • sa majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja
 • nezaštićeni seksualni kontakti

Dijagnoza se postavlja upotrebom specifičnih analiza kojima se u krvi identifikuju virusi ili antitijela koja organizam pravi na njih. Radi procjene stadijuma bolesti rade se dodatne laboratorijske, ultrazvučne i druge pretrage.

Terapija hroničnih virusnih hepatitisa zavisi od tipa virusa, stadijuma bolesti, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i finansijske sposobnosti države i pojedinaca da obezbjede lijekove. U Republici Srpskoj već treću godinu pacijenti oboljeli od hroničnog hepatitisa C liječe se najnovijom antivirusnom terapijom. Dosadašnja iskustva iz cijelog svijeta su pokazala da kod 90% pacijenata koji su ovu terapiju primali 12 nedelja dolazi do potpunog gubitka virusa iz krvi. Hronični virusni hepatitis B liječi se prema odgovarajućim protokolima, ali ni jedno za sada dostupno liječenje ne dovodi do potpune eliminacije virusa iz organizma.

Prevencija virusnih hepatitisa B i C  podrazumijeva:

 • testiranje krvi dobrovoljnih davalaca na prisustvo virusa
 • vakcinaciju protiv hepatitisa B
 • upotrebu sterilnog pribora i instrumenata u zdravsvu i kozmetologiji
 • upotrebu zaštitne opreme ( maski, rukavica, mantila)
 • sigurne seksualne kontakt- upotreba prezervativa
 • izbjegavanje korištenja tuđih brijača, četkica za zube, makaza i sl.

 

Hronični hepatitisi su ozbiljna, teška oboljenja koja ugrožavaju živote velikog broja ljudi, a da oni često toga nisu ni svjesni. Svjetska zdravstvena organizacije je uvela obilježavanje svjetskog dana hepatitisa 28.jula da bi skrenula pažnju javnosti na značaj ovog problema. Ovogodišnja kapanja se vodi pod sloganom Testiraj.Liječi.Hepatitis

U okviru obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa Dom zdravlja Derventa i udruženje oboljelih od hroničnih virusnih heatitisa B18 nastavljaju saradnju distribucijom promotivno-edukativnog materijala pacijentima i razmjenom informacija i ličnih iskustava.

Primjenom navedenih mjera prevencije može se spriječiti zaražavanje virusom hepatitisa. Osobe koje su imale naka rizična ponašanja, koja su mogla dovesti do zaražavanja virusima hepatitisa, trebaju se na vrijeme testirati.  Pravovremeno testiranje i dijagnostikovanje bolesti, te adekvatno liječenje omogućuje mnogim zaraženim osobama da se potpuno izliječe i vode normalan život.

 

 

U Derventi                                                                         Dr Milena Bjegović Đujić

11.07.2018.                                                                         Specijalista epidemilogije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>