JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
3. Decembar 2020., 23:39
Oblačno.
Oblačno.
3°C
 

Nacionalni dan bez duvanskog dima

U Republici Srpskoj 31. januar se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv pušenja. Konzumiranje duvana i duvanskih proizvoda pojedinačno posmatrano predstavlja najznačajniji faktor rizika za obolijevanje od hroničnih nezaraznih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će godišnje u Svijetu više od šest miliona ljudi umirati od posljedica pušenja. 80% ovog broja se odnosi na nerazvijene i zemlje u razvoju.

Brojna istraživanja provedena su sa ciljem otkrivanja značaja dejstva duvanskog dima na zdravlje ljudi. Njihovi rezultati pokazuju da bi trećina smrtnih ishoda nastalih kao posljedica oboljenja srca i krvnih sudova mogla biti sprečena da nije postojalo pušenje kao faktor rizika.

Pušenje predstavlja jedan od pet najznačajnijih faktora koji doprinose pojavi malignih oboljenja. To se naročito odnosi na maligne promjene usta i usana, grla i pluća, ali i maligne tumore drugih lokalizacija.

Pušenje značajno doprinosi učestalosti obolijevanja od hroničnih respiratornih oboljenja. Kod pušača su češće epizode bolesti, duže traju i teže se liječe.

Pored osoba koje konzumiraju duvan i duvanske proizvode ugrožene su i osobe u njihovoj okolini. Duvanski dim kompromituje protok krvi kroz posteljicu, te majke koje su tokom trudnoće pušile ili bile izložene duvanskom dimu rađaju bebe manje tjelesne mase. Pedijatri roditeljima beba i male djece savjetuju zabranu pušenja jer duvanski dim značajno utiče na rast i razvoj i zdravlje djeteta.

U okviru strategije borbe protiv duvanskog dima u Republici Srpskoj je donijet niz zakona kojima se zabranjuje reklamiranje duvanskih proizvoda, postoji obaveza obilježavanja u vidu slika na pakovanjima proizvoda o mogućoj štetnosti, povećani su porezi i cijene duvanskih proizvoda, postoji zabrana pušenja na javnim mjestima.

Dom zdravlja Derventa u okviru svojih preventivnih aktivnosti bavi se edukacijom stanovništva o štetnosti duvanskog dima i podršci u prestanku pušenja.

Treba da budemo svjesni da svojom odlukom da pušimo ugrožavamo sopstveni život i zdravlje, ali i zdravlje svojih najbližih. Odvikavanje od pušenja je proces koji traje, nije jednostavan, nosi mnogo iskušenja , ponekad i padova koje ne treba shvatiti tragično, već iz njih izvući pouke i nastaviti dalje, jer nagrada je čistiji vazduh, manji troškovi i ZDRAVLJE- lično i svoje porodice.

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>