JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
17. Januar 2021., 10:52
Oblačno.
Oblačno.
-9°C
 

Kako se zaštititi i šta učiniti u slučaju ujeda zmije?

U našoj zemlji i zemljama u okruženju živi 15 vrsta zmija. Samo 3 vrste su otrovne: poskok, šarka i planinski žutokrug. Sve otrovne vrste pripadaju istoj familiji i proizvode sličan otrov, te se u slučaju ujeda efikasno koristi jedan isti serum protiv zmijskog ujeda.

Najveći broj ujeda zmija dešava se u periodu između ranog proljeća i kasne jeseni. Tada se povećava i aktivnost zmija i aktivnost ljudi , pa se povećava i vjerovatnoća međusobnih susreta.

Zmije ujedaju isključivo kada se osjete ugroženima, najčešće ukoliko ih nagazimo ili im se suviše približimo. U periodu parenja i odgajanja mladunaca zmije su agresivnije, ali i tada neće napasti ako ih na vrijeme uočimo i polako se povučemo.

Otrovne zmije imaju dva šuplja zuba povezana sa kesicom, koju odgovarajuća žlijezda puni otrovom. Prilikom ugriza otrov iz kesice se preko šupljih zuba istiskuje u tkivo ujedenog.

Na mjestu ujeda vide se tragovi zuba- obično dva u razmaku od 6 do 10 mm. Ubrzo se oko mjesta ujeda javlja otok, bol i crvenilo koje vremenom prelazi u modru boju. Otrov se sa mjesta ujeda krvnim sudovima širi po čitavom organizmu. Najopasnije je ukoliko je ujed na glavi ili vratu, jer se otrov odatle najbrže širi. Postepeno dolazi do širenja otoka, pojave obamrlosti oko mjesta ujeda, preznojavanja, drhtavice, opšte slabosti , ubrzanja srčanog ritma, otežanog disanja, mučnine, povraćanja. Ukoliko se jave gubitak svijesti i konvulzije, oni ukazuju na krvarenje u mozgu i najčešći su uzrok smrti. Ukoliko se na vrijeme ne preduzmu odgovarajuće mjere može doći do prestanka disanja, kasnije i rada srca i smrti.

Osobu koju je ujela zmija treba:

  • umiriti
  • izvršiti imobilizaciju povređenog dijela tijela  
  • dati veću količinu tečnosti, ali ne alkohola ili energetskih i stimulatornih napitaka koji ubrzavaju krvotok
  • transportovati do najbliže zdravstvene ustanove.

Uznemirenost, fizička aktivnost i pokreti ubrzavaju krvotok i raznošenje otrova po organizmu. Zarezivanje ranica, isisavanje otrova i stavljanje leda na mjesto ujeda se ne preporučuju. U zdravstvenim ustanovama se prema procjeni ljekara sprovodi dalji tretman i daje serum protiv zmijskog ujeda uz prethodnu provjeru preosjetljivosti. Preporučuje se da se djeci i osobama sklonima alergijskim reakcijama serum protiv zmijskog ujeda daje isključivo u bolnici.

Da bi se izbjegli neželjeni susreti sa zmijama i ujedi zmija preporuka je da se:

  • izbjegava hodanje po nepokošenoj travi i šipražju
  • izbjegava podizanje kamenja, zavlačenje ruku u grmlje
  • nosi čvrsta obuća i odjeća dugih nogavica i rukava tokom hodanja po prirodi
  •  ukoliko se uoči zmija polako se udalji, ne prilazi i ne pokušava uhvatiti zmija

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>