JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
5. Decembar 2020., 19:34
Oblačno.
Oblačno.
9°C
 

AKUTNE RESPIRATORNE INFEKCIJE

                                                                                                                                                                                                                                     

Hihijensko-epidemiološka služba             

                                                                                       

Služba za higijensko-epidemiološku zaštitu Doma zdravlja Derventa, u saradnji sa ostalim službama, prikuplja i analizira podatke o kretanju broja oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i infekcija sličnih gripu. Ove informacije se na sedmičnom nivou prosljeđuju Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema dostupnim podacima u Evropi se kao glavni uzročnik obolijevanja od gripa ove sezone navodi virus influence H1N1, a slijedi H3N2. Oba ova virusa su sadržana u aktuelnoj ovosezonskoj vakcini protiv gripa.

Od kraja decembra prošle godine i u prvim danima tekuće godine u Domu zdravlja Derventa registruje se relativno ujednačen broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i infekcija sličnih gripu. Radi se o oko 60 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oko 50-60 oboljelih od infekcija sličnih gripu sedmično. Ovaj broj odgovara broju registrovanih oboljelih osoba u istom periodu prethodnih godina.

U protekloj sedmici ljekarima Doma zdravlja Derventa se zbog akutnih respiratornih infekcija obratilo 68, a zbog infekcija sličnih gripu 84 pacijenta.

Obzirom da se radi o respiratornim infekcijama koje se prenose sekretima iz usta i nosa oboljelih i zaraženih osoba, čemu naročito pogoduje boravak većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, sa krajem praznika i povratkom djece u predškolske i školske ustanove, očekuje se i porast broja oboljelih.

Osnovne mjere prevencije su:

-         Striktna higijena ruku, naročito prije jela, dodirivanja usta i nosa i hrane

-         Učestalo provjetravanje prostorija

-         Izbjegavanje zatvorenih prostora na kojima se okuplja veliki broj ljudi

-         Upotreba jednokratnih papirnih maramica za brisanje nosa i njihovo odlaganje u korpu za                otpatke neposredno  nakon upotrebe

-         Zaštita nosa i usta papirnim maramicama prilikom kijanja i kašljanja i njihovo odlaganje u                korpu za otpatke odmah  nakon upotrebe

-         Vakcinacija

 

 

Dr Milena Bjegović Đujić

Specijalista epidemiologije

 

 

U Derventi

15.01.2019.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>