JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
17. Januar 2021., 10:13
Oblačno.
Oblačno.
-9°C
 

Промјена и избор доктора

У периоду од октобра до краја децембра, као и сваке године, грађани Републике Српске имају могућност да промијене свог изабраног доктора породичне медицине, педијатра или гинеколога, без навођења разлога промјене.

Дакле, сви који су незадовољни својим докторима или из неког другог разлога желе да промијене доктора требало би да то учине у ”редовном” периоду који је предвиђен за промјене изабраног доктора, односно од 1. октобра до 31. децембра. У овом периоду и процедура промјене је једноставнија, а потребно је да осигураници попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и да их овјере у Фонду. Код новоизабраног доктора лица могу да остварују здравствену заштиту од почетка наредне године, а ако је новоизабрани љекар запослен у истој здравственој установи као и претходни, није потребно чекати почетак године.

Иначе, доктора је могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима, односно неопходно је навести оправдан разлог промјене, у складу са правилником који регулише ову област, као нпр. усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног доктора у дужем периоду итд.

Такође, грађани који још уопште нису изабрали свог љекара, требало би да то учине у поменутом периоду. Наиме, изузетно је значајно да се избор или промјена доктора изврши до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава, те свака накнадна пререгистрација доводи до проблема, првенствено за домове здравља. 

Подсјећамо да се грађани за тим породичне медицине могу да региструју у домовима здравља или у приватним амбулантама породичне медицине са којима Фонд има потписан уговор. Такође, родитељи дјецу до шест година могу да региструју код изабраног педијатра, а жене старије од 15 година могу да се евидентирају код свог гинеколога и да код њих одлазе директно, без упутнице. Осигураници могу да се опредијеле за једног од педијатара/гинеколога који раде у здравственим установама у РС са којима Фонд има потписан уговор о пружању услуга из области гинекологије и педијатрије. О списковима установа осигураници могу да се информишу у пословницама Фонда, домовима здравља, те на интернет страници Фонда.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>