JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
17. Januar 2021., 10:53
Oblačno.
Oblačno.
-9°C
 

Почела вакцинација против грипа – ФЗО финансира вакцине за најугроженије

У домовима здравља, као и у Институту за јавно здравство РС, почела је вакцинација  против грипа, а Фонд здравственог осигурања РС финансира 15.000 доза вакцина за најугроженије категорије становништва.

Вакцину против грипа бесплатно могу да добију инсулин овисни дијабетичари, пацијенти на хемодијализи, лица која су имала кардиохируршке интервенције (уграђен стент, бајпас, балон дилатација, вјештачке валвуле, пејс мејкер), обољели од мултипле склерозе и мишићне дистрофије, ХИВ позитивни и обољели од АИДС-а, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, те дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу. Такође, право на бесплатну вакцину имају и запослени на инфективним клиникама и јединицама интензивне медицине, особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести и лица са посебним потребама која бораве у колективном смјештају.

Поменуте категорије ради вакцинације могу да се јаве свом тиму породичне медицине. Особама које желе да се вакцинишу, а не спадају у једну од поменутих категорија, доступне су вакцине по комерцијалним цијенама.

Према препорукама Института за јавно здравство РС потребно је вакцинисати се што прије, јер је неопходно најмање двије недјеље након вакцинације да би се развила заштита. У Институту вакцинацију препоручују свима који желе да смање ризик оболијевања од грипе, развој компликација, активацију постојеће хроничне болести, посјете љекару, потрошњу лијекова и изостанке са посла, као и дјеци старијој од шест мјесеци. ”Вакцинација се посебно препоручује хроничним болесницима, старијим особама, особама које су професионално или приватно у контакту с особама које припадају ризичним групама, те им лако могу пренијети инфекцију, свим здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја (полиција, просвјета, комунална предузећа, запослени у вртићима итд.), особама које његују малу дјецу. Особе са било којом активном инфекцијом и повишеном температуром треба да сачекају са вакцинацијом до оздрављења”, саопштено је из Института за јавно здравство.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>