JZU DOM ZDRAVLJA
Derventa
3. Decembar 2020., 23:52
Oblačno.
Oblačno.
3°C
 

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

DZD  

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. новембра сваке године почев од 1991. године у више од 160 земаља свијета. Сматра се да у свијету, тренутно, од дијабетеса болује око 400 милиона људи, односно, сваки једанаести становник планете и да ће тај број у наредним годинама бити у сталном порасту. Управо због тога овогодишње активности фокусиране су на промовисање значаја скрининга на дијабетес како би се осигурала рана дијагноза и лијечење и тиме смањио ризик од озбиљних компликација.

Дијабетес је водећи узрок сљепила, кардиоваскуларних болести, бубрежне слабости и нетрауматских ампутација доњих екстремитета. Посебна пажња се обраћа на дијабетес мелитус тип 2, јер он чини 80 до 90 одсто случајева, а за који је утврђено да би се усвајањем навика здравог живота могао спријечити или одложити у чак 70 одсто случајева. Фактори ризика за настанак типа 2 су позитивна породична анамнеза, животна доб од 40 година и више, гојазност, повишени артеријски крвни притисак, синдром полицистичних јајника и гестацијски дијабетес. На неке од њих не можемо утицати, али је зато сва пажња преусмјерена на оне на које можемо.

Наиме, промјена животног стила у виду правилне исхране и редовне физичке активности доприноси нормализацији шећера и масноћа у крви, регулацији крвног притиска, смањењу тјелесне тежине. Све то заједно доводи до побољшања квалитета живота, те успоравања или спречавања настанка компликација и смањена смртности.

У организацији Дома здравља Дервента, протеклог уторка, спроведена је акција бесплатног мјерења шећера у крви, која је одржана у тржном центру „Хипер Корт“. Из Дома здравља поручују грађанима да се, уколико имају неки од ризико фактора за настанак дијабетеса или неке од симптома, као што су учестала жеђ или мокрење, појачан апетит уз нагли губитак тјелесне тежине, јаве породичном љекару ради прегледа и контроле лабораторијских налаза

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>